Ποιος φταίει περισσότερο;

Η «εγκληματικότητα» ανηλίκων προβληματίζει (και) τους Τρικαλινούς

 

– Ακούσθηκαν σκληρές αλήθειες στην εκδήλωση του ΕΕΣ Τρικάλων και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων

– Οι ευθύνες της οικογένειας, του σχολείου, της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης, της Πολιτείας, μπήκαν στο μικροσκόπιο των ομιλητών

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Ποιος φταίει (περισσότερο) για την παραβατικότητα – εγκληματικότητα των ανηλίκων; Η οικογένεια, το σχολείο, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, η Πολιτεία;

Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε έντονα στην ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη το παράρτημα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη η οποία αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει όλους όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τα όσα ειπώθηκαν για ένα τεράστιο ζήτημα κάθε κοινωνίας και πλέον και της τρικαλινής. Γιατί σήμερα και στην μικρή μας πόλη όλο και περισσότεροι έφηβοι, ακόμη και παιδιά Δημοτικών Σχολείων εκδηλώνουν παραβατικές έως και εγκληματικές συμπεριφορές.

Κορυφή του παγόβουνου η επίθεση στον Μερεντίτη

Μπορεί η επίθεση, εντελώς αναίτια σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στον δικηγόρο Αρη Μερεντίτη στις δυόμιση το πρωί (σημειώστε την ώρα) από τρεις ανήλικους να σόκαρε την τοπική κοινωνία αλλά φαίνεται πως ήταν απλά η κορυφή ενός παγόβουνου που ποια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε μικρότερες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων ενώ όπως τόνισε και ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης Ευάγγελος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α’ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Τρικάλων τα περισσότερα περιστατικά δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας , για ευνόητους λόγους.

Την ανάγκη να ασχολούνται οι γονείς περισσότερο με τα παιδιά τους τόνισε η Κα Μαρία Γαλάνη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Παραβατικότητα ή εγκληματικότητα;

Εντυπωσιακή σε στοιχεία και τολμηρή σε «καταγγελίες» ήταν η ομιλία του συμπολίτη μας δικηγόρου παρά Αρείω Πάγου κ. Νίκου Αλεξίου, ο οποίος είπε πως αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν πρέπει πλέον να μιλάμε μόνο για παραβατικότητα ανηλίκων αλλά και για εγκληματικότητα.

Μάλιστα ο κ. Αλεξίου διερωτήθηκε πως θα αντιμετωπίσει η Πολιτεία την παραβατικότητα με τον ένα Επιμελητή – Διαμεσολαβητή Ανηλίκων που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο νομό; Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν λειτουργούν οι θεσμοί και έχουμε τεράστια δουλειά να κάνουμε και στην οικογένεια και στο σχολείο και στην κοινωνία συνολικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο αυτό.

Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού κατέδειξε και την σοβαρότητα του προβλήματος. Βέβαια ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον μετριασμό του θα ήταν αν υλοποιούνταν η πρόταση του Αστυνομικού Διευθυντή Τρικάλων κ. Δημήτρη Μήτραινα ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του είπε τα εξής:

«Καλό είναι που συζητούμε εδώ μεταξύ μας αυτό το πράγματι σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Όμως δυστυχώς αυτοί που πραγματικά πρέπει να ακούσουν αυτά που λέμε, δηλαδή τα παραβατικά παιδιά και οι οικογένειες με προβλήματα που επωάζουν την παραβατικότητα των παιδιών, δυστυχώς απουσιάζουν από τέτοιες συνάξεις και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους ενημερώσουμε για όλα αυτά.

Την εκδήλωση συντόνισε η συνταξιούχος φιλόλογος κ. Ναυσικά Μουλά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις